Wapen van Langbroek

(Bron: Heraldry of the World)

Provincie: Utrecht
Opheffing: 1996 Wijk bij Duurstede
Toevoegingen: -

I: 16 augustus 1947

"Gevierendeeld: I in azuur een gouden adelaar, II golvend gedwarsbalkt van zilver en sabel van 6 stukken, III gedwarsbalkt van zilver en sabel van 6 stukken, IV in zilver een bemmel van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Oorsprong/verklaring:
Het wapen is samengesteld uit (gedeelten van) de wapens van de ridderhofsteden Sandenburg, Hinderstein, Weerdestein en Lunenburg.

 

Het eerste verzoek van de gemeente voor een wapen van Langbroek en Cothen (!) werd ingediend in 1944. De gemeente vroeg de Hoge Raad van Adel om een wapen, maar diende zelf niets in. In 1947 komt de gemeente vervolgens met het volgende voorstel: "In keel vier golvende dwarsbalken van goud. Het wapen gedekt door een kroon van drie bladeren en twee parels." Dit wapen is het wapen van de heerlijkheid Hardenbroek.

De Hoge Raad van Adel ging hiermee niet akkoord, aangezien Hardenbroek maar een klein onderdeel uitmaakt van de gemeente. De gemeente was namelijk in 1811 ontstaan uit de heerlijkheden Hardenbroek, Neer- en Overlangbroek en Sterkenburg. Hardenbroek kwam echter een paar jaar later voor het grootste deel bij Driebergen en Sterkenburg werd een eigen gemeente. Neer- en Overlangbroek waren een bezitting van de domproosdij te Utrecht. Het wapen van de proosdij is echter al opgenomen in het wapen van Doorn, dus dat wapen was uitgesloten.

De gemeente kwam toen met het voorstel om de wapens van de vier belangrijkste ridderhofsteden op te nemen in het wapen (er liggen er 8 in de gemeente). Het voorstel luidde alsvolgt:
Gevierendeeld: I golvend gedwarsbalkt van zilver en sabel van acht stukken [Hinderstein], II in zilver drie bemmels van keel [Lunenburg], III in azuur drie adelaar van goud [Sandenburg], IV gedwarsbalkt van zilver en sabel van zes stukken en een schildhoek van sabel met een dubbel gekanteelde dwarsbalk van zilver [Weerdestein]. Als alternatief voor IV was nog gegeven 'in keel een gekanteelde muur van goud' [Groenestein].

Dit erg overladen wapen, met de ridderhofsteden op alfabetische volgorde, werd door de Hoge Raad van Adel gewijzigd in het huidige wapen, waarin de wapens van de ridderhofsteden aanmerkelijjk werden vereenvoudigd. Sandenburg werd in het eerste kwartier geplaatst, omdat dat het best behouden kasteel is. Ook waren de kleuren van Lunenburg verkeerd aangevraagd.

Literatuur: Archief Hoge Raad van Adel, 1947/30.